Mitolojik sığnak: Zeus Mağarası

0
4299

Bir mitolojik söylentiye göre; gök tanrısı Zeus, kardeşi denizler tanrısı Poseidon’u kızdırır. Poseidon elindeki üçlü yabasını kaldırıp dalgaları kabartır, denizi altüst eder. Zeus, Poseidon’un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bir mağaraya sığınır. Bu mağarada dinlenip, yıkanan Zeus, kardeşi sakinleşene kadar burada kalır.

Bir başka mitolojik öyküye göre de, Antik Panionion Birliği’nin toplantılarına gelen, 12 kent kralları burada toplantı yaparlarken, kraliçelerde bahsi geçen mağarada bulunan gölde yüzerlermiş.

Ege’nin turizmi en hareketli yerlerinden Kuşadası, Dilek Yarımadası gibi olağanüstü doğal güzelliklere sahip alanları bünyesinde barındırıyor. Kuşadasına bağlı Güzelçamlı Beldesi’nin batısında Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na girmeden hemen solda, az önce bahsettiğimiz mitolojik öykülerin kaynağı olan mağara yer alıyor. Tabelaları gördükten sonra, 100 metrelik kısa bir yürüyüşün ardından mağaraya ulaşmak mümkün. Ormanlık bir alanda yer aldığı için yoldan bakıldığında mağaranın varlığını fark etmek pek mümkün değil. Mağara yeşilliğin içine kendini öyle bir gizlemiş ki, yapılan patika olmasa bilmeyenlerin mağarayı bulması çok zor. Mağaranın girişine vardığınızda, doğanın hayranlık uyandıracak sanatını izlemeye koyuluyorsunuz. Mitolojik öykülere ev sahipliği yapan mistik yerleri seviyorsanız, mağara turizmi ilginizi çekiyorsa veya deniz, kum, güneş odaklı tatilime renk katıyım diyorsanız tercih edebileceğiniz bir bölge ve kesinlikle gezip görmeniz gereken bir yer; Zeus Mağarası.

Kaya içerisinde doğal bir gölet görünümünde olan mağara, yaklaşık 60 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğindedir. Su ise yüzülecek yerlerde 4-5 metre, ileri kısımlarda ise 8-10 metre civarındadır. Mağara yaz aylarında serin, kış aylarında ise ılıktır. Mağara suyu kayalardan sızarak gelmekte ve yavaş bir şekilde değişmektedir. Su tatsız ve yavandır,  içerisinde canlı yaşamamaktadır.

Birçok mitolojik öyküde yer edinen mağara çok önemli bir antik merkez içerisinde yer almaktadır. Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit’in Zeus mağarasında yüzerek güzelleştiği söylenir. Başka bir söylentiye göre ise, İsa Peygamberin annesi, Meryem Ana, Sisam Adası’ndan Efes’e yolculuğunda, mağaraya uğramış ve mağara suyunda yıkanmıştır. Bu yüzden mağara suyunun kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğuna inanılır.

Mitolojiden ve doğadan gelen tüm bu güzelliklerinin karşısında tabi ki günümüz insanı bulunmaktadır. İyi bir tanıtım ve bakımla belki dünyaca ünlü bir turistik cazibe merkezi olabilecek yer, atıl ve bakımsız durumda. Mağaraya vardığınızda ilk dikkatinizi çekecek şey, hiç bir görevlinin olmadığı, önemli hemen her turistik yerde olan gişelerin bulunmadığı ve bu doğal güzelliği korumaya yönelik herhangi bir sistemin yer almadığı olacaktır. Bir dönem çöp sorunuyla boğuşan mağara daha sonra temizlenmiş ve tekrar ziyarete açılmış. Ancak yine bir denetim mekanizması kurulamamış. Ayrıca gören herkesin hem fikir olacağı gibi, bu yerin koruma altına alınıp sıkı kurallar ve denetimlerle ziyarete açılması gerekir. Umut ediyorum ki, Zeus Mağarası biran önce olması gerektiği gibi koruma altına alınır.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.