Tür karmaşası: Manga, Anime ve Çizgi Film

0
3368

Aslında başlıktan anlayacağınız karmaşaya, ya olaya çok yabancı insanlarda, ya da bu türlerle ilgilenecek olup, olaya yeni atılmış insanlarda oluşan bir durumdur. Kısaca özetleyecek olursak Manga Japonların çizgi romana verdikleri isim olup kendine has bazı özellikleri vardır. Anime ise çizgi romanların, adından da anlaşılacağı üzere animasyon veya çizim teknikleriyle sinemaya uyarlanmış halidir. Çizgi film ise her ne kadar hala izlemekten zevk alsam da çocuklara özgü yapımlardır. Bu noktada bir de çizgi film ve anime kargaşası başlıyor. Anime severlere çizgi film izliyor muamelesi yapınca genelde kızarlar, kabul etmezler, anime ve çizgi filmin farklı şeyler olduğunu söylerler. Bunu söylediğimde anime ile ilgilenenler kızacaktır ama olaya teknik olarak yaklaşırsak anime ve çizgi film aynı şey. Teknik olarak çizgi film illüstrasyon görsellerinin film olarak işlenmesidir ki, anime de teknik anlamda aynı şeydir. Ancak tabi ki kültürel olarak farklı şeylerdir. Çizgi filmler çocuklara özgü hazırlanırken animeler yediden yetmişe herkese hitap edebilir.

Manga nedir?
Manga yukarıda da bahsettiğimiz gibi Japonların çizgi romana verdikleri isimdir. Anime çizim sanatıyla çizilir ancak çizimler animeye göre genelde daha abartılıdır ve sağdan sola doğru okunur. Manga terimi Japonya’da hem çizgi roman hem de anime çizimleri için kullanılabilir. Fakat Japonya haricinde terim direkt olarak Japonya’da basılan çizgi romanları ifade eder. Japonya dışında manga tabanlı, mangadan esinlenilerek ortaya çıkarılmış türler vardır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770’li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını ifade etmek için kullanılmıştır. Özellikle Hokusai Katsushika’nın 1819’da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin yararlanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanmasıyla bilinir. Animeler bilim kurgu, fantastik, aksiyon, spor ve çeşitli oyunlar, drama ve hatta cinsellik gibi pek çok türde olabilir. Daha çok Japonya’da yaygın olsa da Japonya dışında bile birçok ülke de milyon dolarlık bir sektör haline gelmiş durumda.

Anime nedir?
Animeler genellikle mangaların sinemaya veya televizyona uyarlanmış halidir. Mangayı okunabilir bir tür, animeyi ise izlenebilir bir tür olarak ifade etmek sanırım yanlış olmaz. Kendine has çizim teknikleri vardır. Genellikle karakterlerin gözleri büyük ve boyları uzundur. Çoğu animenin film kalitesinde senaryosu vardır. Anime tarihi 20. yüzyıl başlarında Japon film yapımcılarının diğer ülkülerdeki animasyon tekniklerini keşfetmesiyle başlar. Osamu Tezuka, Japonya’da çağdaş animenin öncüsü olarak görülür. Genç yaşta 8 mm’lik kamerasıyla küçük animasyonlar çekmiştir. Onu ilham alan sanatçıların yapıtlarıyla anime adı verilen yeni bir stil ortaya çıkmıştır. 1970’li yıllarda manga çizimlerinin popülerliğinin artmasıyla birçok manga animasyonlarda kullanılmıştır. Anime bir çizim sanatıdır ve çizgi filmlerle aynı teknik özelliklere sahip olsa da animeler her yaştan insana hitap edebilir. Çizgi filmlerden farklı olarak bilim kurgu, fantastik, drama gibi sayısız türde olabileceği gibi içerisinde küfür, kan, şiddet ve cinsellik unsurları barındırabilir. Netflix’in de anime işine önem vermesiyle sektör hızla büyümektedir.

Çizgi film nedir?
Çizgi film, iki boyutlu illüstrasyon görsellerinin televizyona veya sinemaya uyarlanmış halidir. Elle veya bilgisayar ortamında çizilen görsellerin çeşitli metotlarla hareketlendirilerek film formuna dönüştürülmesidir. Çocuklara hitap edecek şekilde yapılırlar. Çocuklar için tasarlandığından çocuklara göre türleri vardır. Türk veya Çin kültüründe yer alan gölge oyunlarını ilkel hali olarak değerlendirebiliriz. Tarihi gelişiminin 1830’lu yıllarda resimleri hareket ediyormuş gibi gösteren bazı oyuncakların tasarlanmasıyla başladığı düşünülür. 1923 yılında Walt Disney’in kurulmasıyla Miki Mouse gibi klasikleşmiş serilerde bir biri ardına ortaya çıkmaya başlamıştır. Televizyonun icadı ve televizyon sektörünün doğmasıyla 1930’lu yıllarda çizgi film sektörünün büyük bir ivme yakaladığı söylenebilir.

Sonuç olarak bu terimler bir birinden farklı alanları ifade etmekte kullanılır. Her ne kadar ülkemizde malum bir kitle tümünün çocuklara göre olduğunu düşünse de, tüm dünya da hızla yayılmakta ve ilgililerinin de sayısı her geçen gün artmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.